VitaNeral

Melatonin a minőségi alvásért

Melatonin a minőségi alvásért

A melatoninra gyakran utalnak alvási hormonként is, hiszen ez az a hormon, mely szabályozza cirkadián ritmusunkat. A cirkadián ritmus pedig nem más, mint élettani napszaki ritmusunk, mely magába foglalja azokat a biológiai és fiziológiai folyamatokat, melyek nap mint nap megismétlődnek.

A melatonin az agy tobozmirigyében termelődik, melyet az éjszaka folyamán sokkal nagyobb mennyiségben termel szervezetünk, mint napközben. A melatonin jelzi szervezetünknek, hogy ideje aludni, ahogyan azt is, hogy tartsa fent az alvás állapotát.

Mi lehet rossz hatással alvásunkra?

A 21. századnak köszönhetően azonban egyre több időt töltünk képernyők előtt. Nem ritka, hogy még lefekvés előtt is gyorsan átpörgetjük a nap történéseit Facebookon, megnézünk egy pár videót „esti mese” gyanánt, vagy kedvenc influenszerünk képeit pörgetve Instagramon merítünk ötletet a következő napra. Azonban ez meglehetősen kedvezőtlenül hat szervezetünkre, hiszen a hosszabb képernyő előtt töltött idő csökkenti a szervezet melatonin termelését, csökkentve ezzel alvásunk mennyiségét, valamint minőségét is egyben.

Emellett a váltott műszakban dolgozóknak is gyakran előfordul, hogy nem tapasztalják meg az igazán mély, pihentető alvást egy-egy műszakváltás esetén, hiszen szervezetükben felborul az említett cirkadián ritmus, így görgetve maguk előtt a fáradtságot, egészen addig, míg szervezetük teljesen ki nem merül.

Aki indult már hosszabb útra repülővel, az biztosan tapasztalta már, milyen kellemetlen tud lenni a jet lag, azaz az időeltolódás okozta fáradtság, zavartság és frusztráltság. Ez is annak tudható be, hogy szervezetünk kiesik a megszokott ritmusából, így az új időzóna által meghatározott „alvási idő” nem esik egybe azzal az időszakkal, mikor a szervezetben megnövekszik a melatonin szintje.

Mit tehetünk ilyenkor?

Melatonin bejegyzés

Ha valami okból kifolyólag kizökkenünk cirkadián ritmusunkból, megoldást nyújthat, ha a hiányzó melatonint tabletta formájában pótoljuk, melyet a legtöbb kínálatában megtalálhatunk.

Azonban a melatonin nem csak abban segít, hogy könnyebben el tudjunk aludni.

Segít ugyanis csökkenteni a nap folyamán tapasztalt szorongást és stresszt, mely egyébként az alvászavarok leggyakoribb velejárói.

A melatonin étrendkiegészítő magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segít megőrizni szemünk egészségét, megelőzve ezzel látásunk korral járó romlását.

Gyulladáscsökkentőként és immunerősítőként is megállja a helyét, melyre már számos kutatás rámutatott.

A melatonin segít megőrizni gyomor- és bélrendszerünk egészségét is, szabályozva az anyagcserét, csökkentve az emésztőrendszerben fellépő gyulladások kockázatát, emellett a refluxos betegek panaszait is enyhítheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címed nem jelenik meg.