VitaNeral

Miért fontos a fehérje étrendünkben?

Miért fontos a fehérje étrendünkben?

A napi bevitt fehérjemennyiség egy átlagembernél is nagy jelentőséggel bír, fokozottan így van ez a sportolók körében, hiszen az izmok építéséhez elengedhetetlen makrotápanyag. De miért is fontos a fehérje szervezetünknek?

Mert szervezetünk akár 15-16%-ban is lehet fehérje, arról nem is beszélve, hogy a számunkra esszenciális, azaz létfontosságú aminosavakat nem tudjuk előállítani, ennek forrása a fehérjékben van.

A fehérje olyan fontos folyamatokban játszik szerepet, mint az izmok, a kötőszövetek, az inak, a haj és a csontok felépítése, a hormon– és folyadékháztartás szabályozása, enzimtermelés, valamint immunrendszerünknek is fontos tápanyag.

Legfontosabb fehérjeforrásunk az állati fehérjékben található meg, mint a tojás, a tejtermékek, emellett a hal és egyéb húsok. Azonban a vegán étrendet követőknek sem kell kétségbe esni, hiszen a növényi fehérjékből is megoldható szervezetük számára a 9 esszenciális aminosav fedezése, azonban ez sokkal körülményesebb és nagyobb odafigyelést igényel, így vagy konzultáljanak dietetikussal, vagy válasszák a vegán fehérje nyújtotta előnyöket, mely táplálékkiegészítő webshopunkban is megtalálható.

Milyen veszélyt rejthet új étrendünk?

Fontos leszögezni, hogy amennyire elhanyagolhatjuk a fehérjebevitelt, úgy könnyen át is eshetünk vele a ló túloldalára, ugyanis nem csak az alacsony fehérjebevitelnek, de a túlzott fehérjebevitelnek is megvannak a hátulütői.

Ha túl sok fehérjét viszünk be, gyengítjük vele csontjainkat, hiszen a magas fehérjeszint növeli a kalcium kiürülését szervezetünkből.

Szintén erre vezethető vissza szervezetünk folyadékháztartásának felborulása is, ne felejtsünk el rendesen hidratálni.

Ügyeljünk arra is, hogy a megnövekedett fehérjét B6 vitaminnal is egészítsük ki, hiszen szervezetünknek erre is nagyobb szüksége van ilyenkor.

Ha a fehérje bevitele a szénhidrát rovására megy, az így rendkívül alacsony szénhidrátszinttől leeshet vércukorszintünk, ami fejfájáshoz, csökkent fizikai és szellemi teljesítőképességhez vezet.

Ha neked is nehezedre esik bevinni az edzés során elengedhetetlen fehérjemennyiséget, nézz szét webshopunk fehérjék kategóriája között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címed nem jelenik meg.